r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland en België vragen Europese bescherming voor Limburgse vlaai

vrijdag 18 november 2022, 14:30
In het midden van boven naar beneden: een kruimelvlaai, een 'toeslag' en een kruisbessenvlaai met kaneel. Links twee mini-vlaaitjes
Bron: Wikipedia / Ben Bender

DEN HAAG (PDC1) - "Vlaaidiplomatie", zo noemde de Nederlandse ambassadeur in België de poging om Limburgse vlaai erkend te krijgen door de Europese Unie. Nederland en Vlaanderen hebben namelijk donderdag 17 november bij de Europese Commissie2 een aanvraag ingediend om Limburgse vlaai te laten beschermen met het label Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).

Als de Commissie de aanvraag goedkeurt, moet Limburgse vlaai aan strenge voorwaarden voldoen en mag deze enkel in Nederlands of Belgisch Limburg gemaakt worden. Volgens de Vlaamse minister Jo Brouns toont de aanvraag aan dat voeding meer is dan enkel een product, "het is ook cultuur en beleving."

Enkele bekende BGA-producten zijn Champagne, Roquefort, Irish Whiskey, Parmigiano Reggiano en Goudse kaas. Daarnaast kent de EU nog een ander label, namelijk Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Dat label benadrukt de traditionele wijze waarop het product gemaakt is, zonder gebonden te zijn aan specifiek geografisch gebied. Voorbeelden zijn Bastaardsuiker en Kriek.

Bron: AD, Brusselse Nieuwe, NOS

Delen


  • 1. 
    De centrale redactie van PDC IA verzamelt en bewerkt informatie voor nieuws- en agendavoorzieningen via diverse media en voor uiteenlopende doelgroepen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van zowel digitale als gedrukte bronnen. De centrale redactie biedt behalve een actuele eerstelijnsvoorziening ook veel achtergrondinformatie.
     
  • 2. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
     

Terug naar boven