r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU steekt 2,4 miljard euro in eigen communicatiesysteem in ruimte

vrijdag 18 november 2022, 13:15
Margrethe Vestager, fotograaf: Jennifer Jacquemart
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie steekt de komende vijf jaar 2,4 miljard euro in het installeren van een communicatiesysteem voor de Europese overheden in de ruimte. Met het "ambitieuze programma" plaatst de EU zich "in de voorhoede van veilige satellietcommunicatie", zegt vicevoorzitter Margrethe Vestager van de Europese Commissie. De lidstaten en het Europees Parlement zijn akkoord met het project, dat IRIS kwadraat (IRIS²) is gedoopt.

Het is volgens het dagelijks EU-bestuur van het grootste belang dat Europa over een beveiligd netwerk van eigen telecommunicatiesatellieten beschikt, om minder afhankelijk te zijn van derde landen, bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Bovendien maakt zo’n systeem internet en andere diensten mogelijk op plekken in de EU waar grondnetwerken ontbreken of worden verstoord. De EU wil de communicatiesatellieten ook gaan gebruiken voor defensiedoeleinden.

Er zal naar verwachting begin volgend jaar met de openbare aanbesteding voor de satellietsystemen worden begonnen. Het is het derde ruimteprogramma van de EU, naast het civiele wereldwijde satellietnavigatiesysteem Galileo en aardobservatieprogramma Copernicus.

Terug naar boven