r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU steekt 2,4 miljard euro in eigen communicatiesysteem in ruimte

vrijdag 18 november 2022, 13:15
Margrethe Vestager, fotograaf: Jennifer Jacquemart
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie steekt de komende vijf jaar 2,4 miljard euro in het installeren van een communicatiesysteem voor de Europese overheden in de ruimte. Met het "ambitieuze programma" plaatst de EU zich "in de voorhoede van veilige satellietcommunicatie", zegt vicevoorzitter Margrethe Vestager1 van de Europese Commissie2. De lidstaten en het Europees Parlement3 zijn akkoord met het project, dat IRIS kwadraat (IRIS²) is gedoopt.

Het is volgens het dagelijks EU-bestuur van het grootste belang dat Europa over een beveiligd netwerk van eigen telecommunicatiesatellieten beschikt, om minder afhankelijk te zijn van derde landen, bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Bovendien maakt zo’n systeem internet en andere diensten mogelijk op plekken in de EU waar grondnetwerken ontbreken of worden verstoord. De EU wil de communicatiesatellieten ook gaan gebruiken voor defensiedoeleinden.

Er zal naar verwachting begin volgend jaar met de openbare aanbesteding voor de satellietsystemen worden begonnen. Het is het derde ruimteprogramma van de EU, naast het civiele wereldwijde satellietnavigatiesysteem Galileo en aardobservatieprogramma Copernicus.

Delen


 • 1. 
  De Deense Margrethe Vestager (1968) is sinds 1 november 2014 lid van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen heeft zij de portefeuille digitalisering en is zij vicevoorzitter. In de Commissie-Juncker was zij verantwoordelijk voor mededinging. Mevrouw Vestager was in 2011-2014 minister van Economische en Binnenlandse Zaken en vicepremier in het kabinet-Thorning-Schmidt. Eerder was zij fractievoorzitter van Det Radikale Venstre (sociaal-liberale partij) in het Deense Parlement en drie jaar minister voor Onderwijs.
   
 • 2. 
  Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
   
 • 3. 
  Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
   

Terug naar boven