r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Methaanbelofte wint terrein, maar China en India ontbreken

donderdag 17 november 2022, 15:30
Fabriek

SHARM EL-SHEIKH (ANP/RTR) - Meer dan 150 landen hebben zich volgens de EU en de Verenigde Staten inmiddels verbonden aan de afspraak om hun uitstoot van methaan de komende jaren fors te verminderen. De 'methaanbelofte' werd vorig jaar op de klimaattop in Glasgow gelanceerd en kreeg toen direct steun van meer dan honderd landen. Twee van de belangrijkste spelers ontbreken echter nog steeds: China en India. Deze landen stoten wereldwijd de grootste hoeveelheden methaan uit.

Landen die de verklaring ondertekenen, verbinden zich aan de doelstelling om hun uitstoot van dit krachtige broeikasgas met 30 procent te verminderen tegen 2030. De EU en de VS blijven hopen dat ontbrekende grootmachten zich alsnog zullen aansluiten. De Chinese klimaatgezant Xie Zhenzhua zei op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh echter dat zijn land met eigen beleid de uitstoot wil verminderen. Hij woonde wel een bijeenkomst bij met zijn Amerikaanse collega John Kerry en Eurocommissaris Frans Timmermans.

De methaanverklaring is niet bindend, maar is wel een aansporing voor landen om hun uitstoot aan te pakken. Ook Rusland is een grote uitstoter die niet heeft getekend.

Het broeikasgas methaan (CH4) is vele malen krachtiger dan koolstofdioxide (CO2) waar het gaat om het vasthouden van warmte in de atmosfeer. Het verdwijnt ook veel sneller weer uit de atmosfeer; een deel vervalt na enkele jaren tot CO2. Het VN-panel van klimaatexperts IPCC becijfert dat methaan in een periode van twintig jaar ruim tachtig keer zo veel opwarmend effect heeft als CO2. Op een termijn van honderd jaar is dat 27 tot 30 keer.

Methaan ontstaat onder meer in de pens van herkauwers, zoals koeien. De landbouw en met name de veehouderij is dan ook een van de grootste sectoren die bijdragen aan de uitstoot van het gas. Methaan stijgt ook op vanaf rijstvelden en vuilstortplaatsen, en het lekt weg uit putten waar aardgas wordt gewonnen.

Delen

Terug naar boven