r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU en westerse landen uiten ongenoegen over slottekst op klimaattop bij Egypte

donderdag 17 november 2022, 12:30

SHARM-EL-SHEIKH (ANP/RTR) - Westerse landen hebben bij voorzitter Egypte duidelijk gemaakt dat op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh nog heel veel moet gebeuren om een acceptabele eindtekst te krijgen. De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Canada hebben gezegd dat "het laatste dat wie dan ook wil is dat dit eindigt zonder overeenstemming", zo vatte een woordvoerder van de Britten de boodschap samen. Volgens de onderhandelaars zijn nog veel gaten in te vullen.

Onder westerse diplomaten bestaat tevens chagrijn over enkele punten in een conceptversie van de slottekst, die Egypte donderdag verspreidde. In de tekst wordt bijvoorbeeld "diepe treurnis" uitgesproken omdat ontwikkelde landen "blijven tekortschieten" in het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen. In 2030 zouden de ontwikkelde landen volgens deze tekst al het punt moeten bereiken dat ze geen CO2 meer uitstoten. Hun uitstoot zou dan zelfs negatief moeten zijn, klinkt het.

Europese betrokkenen zeggen dat dit volkomen onrealistisch is. Een van hen noemt het "een opzichtige poging" van voorzitter Egypte om wisselgeld te creëren in de onderhandelingen. De EU wil mikken op een reductie van de uitstoot met 57 procent in 2030. Dat was voor de top nog 55 procent.

Over belangrijke onderdelen wordt nog volop onderhandeld. Een heikel punt is het vergoeden van schade van kwetsbare mensen die worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. De vraag is hoe concreet daar al afspraken over gemaakt zullen worden tijdens deze top.

Kleine eilandstaten zeggen op hun beurt in felle bewoordingen dat een fonds voor klimaatschade moet worden opgericht tijdens deze top. Gebeurt dat niet, dan is dat "verraad" aan mensen die vechten voor de mensheid, stelde minister Molwyn Joseph van Antigua en Barbuda namens de eilandstaten. Die hebben veel te vrezen van klimaatverandering. Sommige eilanden verliezen nu al delen van hun grondgebied doordat de zeespiegel stijgt.

Als het niet lukt om vrijdag overeenstemming te bereiken, stevent de top af op verlenging.

Terug naar boven