r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Timmermans: EU is klaar om klimaatbeloftes bij te stellen

dinsdag 15 november 2022, 14:08
gewijzigd
Frans Timmermans
Bron: European Commission

SHARM-EL-SHEIKH (ANP/RTR) - De Europese Unie "staat klaar" om zijn klimaatambities op te schroeven, zei Eurocommissaris Frans Timmermans in zijn eerste toespraak op de VN-klimaattop in Egypte. Hij kondigde aan dat de EU nu verwacht de eigen uitstoot tegen 2030 met 57 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Dat was 55 procent. "Europa blijft op koers", verzekerde Timmermans. "Sterker nog, we versnellen."

Timmermans benadrukte dat de Europese klimaatdoelen niet worden gedwarsboomd door de Russische invasie van Oekraïne en alle gevolgen die de oorlog heeft op energieterrein. "We besparen meer energie en investeren meer in hernieuwbare energie dan ooit tevoren." Het is de bedoeling dat de 57 procent die de vicevoorzitter van de commissie noemde officieel wordt ingediend bij de VN.

Op de COP27 in het Egyptische Sharm-el-Sheikh wees Timmermans verder op recente afspraken die binnen de EU gemaakt zijn over het terugschroeven van de uitstoot van bijvoorbeeld auto's. Hij ziet die als bewijs dat EU vastberaden is in het aanpakken van klimaatverandering.

De Eurocommissaris maakte nogmaals duidelijk dat hij het een goede zaak vindt dat klimaatgerelateerde schade nu een officieel agendapunt is. Hij zei dat de EU klaar is om die schade aan te pakken, maar erkent ook dat op dit moment nog niet alle vragen te beantwoorden zijn over de manier waarop dat moet gebeuren.

Niet iedereen is het met Timmermans eens dat de EU genoeg doet. Climate Action Network (CAN) Europe noemt het opschroeven van de ambities met 2 procentpunt "kruimels". Het netwerk, waarbij in Nederland onder meer Milieudefensie en Natuur & Milieu zijn aangesloten, vindt dat Europa als rijk werelddeel met een historisch hoge uitstoot meer zou moeten doen.

Volgens CAN maakt de klimaatwetenschap duidelijk dat de EU zijn uitstoot met 65 procent zou moeten verlagen. "Dit is geen utopisch doel", klinkt het in een verklaring. De stap van 55 naar 57 procent "doet geen recht aan de oproepen van de meest kwetsbare landen aan de frontlinie" van klimaatverandering, aldus het netwerk van organisaties.

Terug naar boven