r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Medewerkers EU-instellingen krijgen loonsverhoging vanwege hoge inflatie

maandag 14 november 2022, 12:40
eurobiljetten

DEN HAAG (PDC) - De lonen van EU-ambtenaren nemen toe met 7 procent. Deze verhoging gaat in met terugwerkende kracht tot juli en is ter compensatie van de hoge inflatie. Ook Europarlementariërs en Eurocommissarissen krijgen deze loonsverhoging.

De loonsverhoging is een combinatie van een automatische inflatiecorrectie en een aanvullende verhoging om te compenseren voor een geannuleerde automatische verhoging tijdens de COVID-pandemie.

De loonstijgingen konden op kritiek rekenen. Vooral op het besluit om de lonen van hogere functionarissen ook te laten stijgen kwam kritiek, omdat veel inwoners van België en de andere Europese lidstaten kampen met problemen door de hoge levenskosten. De Europese Commissie stelt hiertegenover dat de EU de laatste jaren voor veel uitdagingen stond, waaronder Brexit en de COVID-crisis, wat ten koste is gegaan van het personeel. Hierdoor verliest de EU haar aantrekkelijkheid als werkgever.

Kritiek op het salaris van Europese ambtenaren is er al decennia, alsook op het feit dat ze een relatief laag belastingtarief betalen. Na 2011 is dit verhoogd en zijn de salarissen en regelingen versoberd, maar de salarissen blijven naar verhouding hoog. De EU stelt hiertegenover dat ambtenaren veel verantwoordelijkheid hebben.

Bron: De Telegraaf, Politico

Delen

Terug naar boven