r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-hof vernietigt straf Europese Commissie in belastingzaak Fiat

dinsdag 8 november 2022, 13:56
gewijzigd
Biljetten in hand

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie heeft opnieuw een zaak over volgens haar ongeoorloofde belastingafspraken tussen een lidstaat en een multinational verloren. Volgens het Europees Hof van Justitie is de commissie de fout in gegaan met de beoordeling van een zogeheten taxruling tussen de Luxemburgse belastingdienst en financieringsmaatschappij Fiat Chrysler Finance, nadat de commissie twee jaar geleden ook al werd teruggefloten over een vermeende belastingontwijkingszaak in Ierland rond de Amerikaanse techgigant Apple.

In beide gevallen oordeelde de commissie dat er met de belastingafspraken ongeoorloofde staatssteun werd verleend. Ze gelastte de fiscus in zowel Ierland als Luxemburg de 'achterstallige' belasting te innen. Bij Apple ging het om 13 miljard euro plus rente, bij Fiat om 30 miljoen euro. Deze besluiten hebben de rechters in Luxemburg nu allebei vernietigd. De commissie kan tegen de uitspraken in beroep gaan.

Beide zaken slepen al jaren aan. In 2019 nog steunde het Gerecht van de Europese Unie, een lagere rechtbank van het hof, de commissie in haar zaak tegen Luxemburg en Fiat. Maar door dat arrest zet het hof nu ook een streep.

Eurocommissaris Margrethe Vestager, die verantwoordelijk is voor het mededingingsbeleid in de EU, schrijft in een reactie dat de commissie het vonnis en de gevolgen ervan nauwkeurig zal bestuderen. "De commissie blijft alle instrumenten die ze ter beschikking heeft gebruiken om te zorgen dat eerlijke concurrentie op de interne markt niet wordt verstoord doordat lidstaten illegale belastingvoordelen gunnen aan multinationals", stelt ze. Vestager wijst erop dat veel lidstaten de afgelopen jaren als gevolg van de Brusselse en internationale bestrijding van belastingontwijking hun fiscale regels hebben aangepast.

Terug naar boven