r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Jubileumtop EU-Asean, 14 december 2022, Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 14 december 2022
plaats Brussel, België
aanwezigen Ch.Y.J.Gh. (Charles) Michel, U.G. (Ursula) von der Leyen e.a.

Voornaamste agendapunten

De allereerste top tussen de leiders van de EU en de Asean-lidstaten staat in het teken van 45 jaar diplomatieke betrekkingen.

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, en de voorzitter van de Asean in 2022, de Cambodjaanse premier Hun Sen, zullen de jubileumtop gezamenlijk voorzitten.

De top is een gelegenheid om te herhalen dat de EU en haar lidstaten volmondig achter het strategisch partnerschap tussen de EU en de Asean staan.

De EU en de Asean krijgen er een politiek forum om uiting te geven aan hun gezamenlijke inzet voor de op regels gebaseerde internationale orde, de eerbiediging van het internationaal recht en de bevordering van effectief multilateralisme.

De leiders zullen aan het eind van de top met een gezamenlijke verklaring komen.

Het strategisch partnerschap van de EU en de Asean

De EU en de Asean werden in 2020 strategische partners. Hun relatie stoelt op gedeelde waarden en beginselen, zoals de op regels gebaseerde internationale orde, doeltreffend en duurzaam multilateralisme en vrije handel.

De leiders zullen praten over verwezenlijkingen en toekomstige initiatieven, en dit op een groot aantal gebieden van het strategisch partnerschap, waaronder:

Infographic - EU-ASEAN trade

Zie volledige infographic

Handel

De ASEAN is de op twee na grootste handelspartner van de EU buiten Europa, na de VS en China.

De EU was op haar beurt de op een na grootste verstrekker van externe buitenlandse directe investeringen in de ASEAN in 2021.

Infographic - Fit for 55: hoe de EU energie-efficiënter zal worden

Zie volledige infographic

Infographic - Hoe pakken de EU-landen de wereldwijde voedselcrisis aan?

Zie volledige infographic

Actieplan van de EU-Asean

De leiders zullen ook het Actieplan van de EU-Asean voor de periode 2023-2027 verwelkomen, waarin details worden gegeven over de samenwerking op verschillende gebieden, zoals:

Neven­evenementen

10e Handelstop EU-Asean (13 december)

Gespreksonderwerp wordt de economische samenwerking tussen de EU en de Asean, met aandacht voor toekomstige handel en investeringen, onder het thema "Verdieping van de handel tussen de Asean en de EU: duurzame ontwikkeling voor iedereen".

Jongerentop EU-Asean (13 december)

De jongerentop EU-Asean zal jongeren een platform bieden om belangrijke kwesties en toekomstige prioriteiten te bespreken met vertegenwoordigers van beide entiteiten.

Achtergrondinformatie

Het secretariaat van de Associatie van Zuidoost-Aziatische staten (Asean) is gevestigd in Jakarta, Indonesië.


1.

Meer over...

Terug naar boven