r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: stilte voor de storm in Brussel

woensdag 2 november 2022, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Europees Parlement
Bron: Wikicommons/David Iliff

Een adempauze voor Brussel?

De Europese politieke agenda is deze week opvallend leeg: de week staat in het teken van Belgische feestdagen. De katholieke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen staan namelijk weer op de stoep en dat betekent weinig politieke ontwikkelingen. De eerste week van november wordt daarom ook wel gezien als traditionele rustpauze voordat de eindejaarsdrukte begint.

Hoe ziet die eindejaarsdrukte eruit? De Europese Unie heeft nog steeds te kampen met verschillende grote crises, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de migratiecijfers lopen weer op en ook door de klimaatcrisis wordt het de Europese politici heet onder de voeten.

Tot de kerst staan er daarom ook nog twee plenaire vergaderingen op de planning, in week 47 en in week 50. Ook de agenda van de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie staan nog volgepland tot eind december.


 
Vrachtschip op zee
Bron: Flickr / Mike Baird

Een EPA voor Kenia?

De rust in Brussel heeft ertoe geleid dat de Europarlementariërs deze week staan volgepland met 'externe parlementaire activiteiten', zoals op de agenda van het Europees Parlement staat vermeld. Deze week brengen die activiteiten hen in Afrika. Terwijl de commissie Veiligheid en Defensie (SEDE), zoals we gisteren meldden, in Niger zijn, is een delegatie van de commissie Internationale Handel (INTA) in Kenia.

De parlementariërs zijn van 1-3 november in Nairobi om in gesprek te gaan over het Economische Partnerschapsakkoord tussen de EU en Kenia. Deze handelsovereenkomst is onderdeel van een speciaal samenwerkingsverband met enkele Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara en met een aantal landen in het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, de zogenoemde ACS-landen.

De EU heeft door de jaren heen met enkele van deze landen een EPA afgesloten. Misschien kunnen we Kenia binnenkort dus ook aan dit rijtje toevoegen?


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

01-11-2022

Europees Parlement

Bezoek delegatie INTA Nairobi

Delen

Terug naar boven