r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Londen: vervroegde verkiezingen Noord-Ierland voorkomen

donderdag 27 oktober 2022, 14:35
Rishi Sunak
Bron: Flickr / HM Treasury

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse regering vindt dat Noord-Ierland moet blijven proberen om politiek samen te werken, een bestuur te vormen en zo vroegtijdige verkiezingen te voorkomen. "Er is nog tijd", zegt een woordvoerder van de nieuwe Britse premier Rishi Sunak. Als dat niet uiterlijk vrijdag lukt, komen er nieuwe verkiezingen.

De Noord-Ierse politiek zit al sinds februari in een impasse over brexitafspraken. Het lukt de partijen niet om het eens te worden over de vorming van een regionale regering, de zogenoemde 'executive'. Die viel omdat de Democratic Unionist Party (DUP) zich niet kan vinden in de handelsafspraken die over Noord-Ierland zijn gemaakt na de Britse uittreding uit de Europese Unie.

De regering-Sunak hoopt dat de partijen weer om tafel gaan. "We roepen ze daarom op om dat te doen want het Noord-Ierse volk verdient een volledig functionerende en lokaal verkozen executive die de kwesties kan aanpakken die in de samenleving aldaar spelen", aldus de woordvoerder.

De DUP vindt dat de brexitafspraken slecht zijn voor de positie met het Verenigd Koninkrijk. De partij wil dat ze op de schop gaan of zelfs helemaal geschrapt worden. Het onderwerp drijft ook weer een wig tussen partijen die vinden dat Noord-Ierland onderdeel moet blijven van het Verenigd Koninkrijk, zoals de DUP, en partijen die vinden dat het land bij Ierland hoort. De Ierse Republiek is wel nog onderdeel van de Europese Unie.

Als er uiterlijk 28 oktober geen oplossing gevonden is voor de impasse, moeten volgens de wet nieuwe verkiezingen gehouden worden. Noord-Ierland is een van de vier zogenoemde constituerende landen binnen het Verenigd Koninkrijk. De andere zijn Engeland, Schotland en Wales.

Terug naar boven