r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europa Vandaag: Von der Leyen op tour en het verschil tussen klimaat en milieu.

woensdag 26 oktober 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vlag van EU en Noord-Macedonië

Von der Leyen op Balkantrip

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, begint vandaag aan een tripje waar menig student jaloers op zou zijn. Tot en met zaterdag tourt ze door zes verschillende landen in de Westelijke Balkan.

Ze zal helaas weinig tijd hebben om te genieten van plaatstelijke stoofpotjes en zelfgestookte raki, want de Commissievoorzitter heeft een volle agenda. De regeringen van alle zes de landen die ze bezoekt ontvingen onlangs de jaarlijkse voortgangsrapporten van de Europese Commissie, waarin hun proces van toetreding tot de EU werd beoordeeld.

Von der Leyen start haar reis in Skopje, waar de Noord-Macedonische regering een grotendeels positief rapport in ontvangst mocht nemen. Vandaag wordt ze verwelkomd door premier Kovacevski, die met haar in gesprek gaat over de toetreding van Noord-Macedonië tot de Europese Unie.


Fabriek

Klimaat of milieu?

De Eurocommissarissen komen in Brussel bijeen voor hun wekelijkse college. Vandaag op de agenda in het Berlaymontgebouw: het actieplan 'Verontreiniging naar nul'.

Het actieplan vormt een belangrijke pijler van het milieubeleid van de Commissie. De verontreiniging van water, bodem en lucht in de EU moet gereduceerd worden om schade aan onze gezondheid en het milieu te voorkomen.

Hoewel je onderwerpen vaak vanuit beide invalshoeken kan benaderen, worden milieu- en klimaatbeleid vaak onterecht op één hoop gegooid. Klimaatbeleid vraagt om grote investeringen en bijvoorbeeld het herstructureren van de economie. Milieubeleid wordt nagestreefd door strengere voorschriften, normen en belastingen.


En verder...

Trekt Eurocommissaris voor Nabuurschap Olivér Várhelyi voor twee dagen naar Turkije.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

26 oktober

Europese Commissie (Von der Leyen)

Toetreding Noord-Macedonië

26 oktober

Europese Commissie

College van Commissarissen

26 oktober

Europese Commissie (Várhelyi)

Werkbezoek Turkije

Terug naar boven