r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

MEDIAWATCH: WODC: beperkt effect bij terugsturen afgewezen asielzoekers

dinsdag 25 oktober 2022, 5:30

MEDIAWATCH (DE VOLKSKRANT) - Overeenkomsten met herkomstlanden om afgewezen asielzoekers terug te nemen, hebben niet of nauwelijks effect. Dat concludeert het WODC, het kennisinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De onderzoekers pleiten voor "meer realisme" bij de politiek.

"Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer 30 tot 40 procent van de afgewezen asielzoekers aantoonbaar terugkeert", zegt WODC-onderzoeker Arjen Leerkes, tevens hoogleraar migratie aan Maastricht University. Uitgeprocedeerden kunnen niet teruggestuurd worden als ze niet beschikken over de juiste papieren. Landen moeten dan een laissez-passer verstrekken, maar geven veelal niet thuis. Om het proces te verbeteren sluit Nederland overeenkomsten met herkomstlanden. Ook worden er steeds meer van dit soort afspraken door de EU gemaakt. Het WODC heeft nu onderzocht wat de effecten van zowel bilaterale als Europese overeenkomsten zijn.

"Interessant is dat de laatste jaren grotendeels is ingezet op die Europese initiatieven, door Nederland en andere landen", zegt Leerkes. "De gedachte is dan: samen staan we sterker. Toch moeten wij constateren dat juist die EU-brede afspraken geen effect laten zien op terugkeer."

Terug naar boven