r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europol: aantal plofkraken in Europa enorm toegenomen

zondag 23 oktober 2022, 6:50
Politie auto

DEN HAAG (ANP/DPA) - Het aantal plofkraken op geldautomaten in Europa neemt volgens Europol drastisch toe. Volgens een woordvoerster van het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie worden de gebruikte explosieven bovendien sterker en gevaarlijker. "Er worden steeds vaker extreem zware explosieven gebruikt, die zelfs gebouwen doen instorten en onschuldige mensen doden."

Volgens Europol doet deze trend zich voor in veel Europese landen, zoals Duitsland, Zuid-Europa en de Baltische Staten. Goed georganiseerde criminele bendes hebben zich gespecialiseerd in dit soort plofkraken en opereren vaak internationaal. "Het zijn de moderne bankovervallen", aldus de woordvoerster. Ze zegt dat onschuldige burgers steeds vaker in gevaar worden gebracht. De daders zijn uiterst gewetenloos, aldus de woordvoerster. "Ze zijn niet geïnteresseerd in mensen, ze geven alleen om geld."

Uit een telling van ANP/LocalFocus bleek eerder al dat in de eerste negen maanden van dit jaar in Nederland er al meer plofkraken op pinautomaten zijn gepleegd dan in heel 2021. Er waren zeker elf kraken waarbij schade werd gemeld. Vorig jaar ging het nog om minstens tien plofkraken. In Noord-Holland, en met name Amsterdam, was het dit jaar tot nu toe het vaakst raak. Exacte cijfers voor heel Europa zijn nog niet beschikbaar, aangezien EU-lidstaten alleen internationale zaken melden aan de Europese politieautoriteit.

Delen

Terug naar boven