r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Giorgia Meloni beëdigd als nieuwe Italiaanse premier

zaterdag 22 oktober 2022, 11:20
Italiaans Parlement
Bron: The Council of the European Union

ROME (ANP/DPA) - Giorgia Meloni is zaterdag als eerste vrouw beëdigd als premier van Italië. De leider van de rechts-radicale Fratelli d'Italia legde de eed af ten overstaan van president Sergio Mattarella. Na haar werden ook de ministers van haar regering ingezworen in het presidentieel paleis in Rome.

De nieuwe regering wordt gevormd door Meloni's partij, het conservatieve Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi en de rechts-populistische Lega van Matteo Salvini. Zondag staat de overdracht gepland tussen Meloni en haar voorganger Mario Draghi. Dan wordt ook de eerste ministerraad gehouden.

Het nieuwe kabinet moet ook nog het vertrouwen krijgen van beide Kamers van het Italiaanse parlement. Dat zou geen probleem mogen zijn na de verkiezingen van 25 september, toen de coalitie een absolute meerderheid veroverde in het parlement.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie feliciteerde Meloni zaterdagochtend en zei uit te kijken naar "constructieve samenwerking" met haar regering. "Felicitaties voor Giorgia Meloni met haar benoeming tot Italiaanse premier, de eerste vrouw die de post bekleedt", twitterde Von der Leyen. "Ik reken op en kijk uit naar constructieve samenwerking met de nieuwe regering ten aanzien van de uitdagingen die we samen hebben."

Ook premier Mark Rutte stuurde felicitaties naar Rome. "Felicitaties voor Giorgia Meloni die net is geïnstalleerd als eerste vrouwelijke premier van Italië. Ik kijk uit naar samenwerking binnen de NAVO en de EU en naar het versterken van de sterke banden tussen onze landen", twitterde hij zaterdag.

Terug naar boven