r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte denkt dat het begrenzen van pieken in gasprijs tóch kan

vrijdag 21 oktober 2022, 16:00
Mark Rutte
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat pieken in de gasprijs begrenzen, verwacht premier Mark Rutte. Nederland is van gedachten veranderd en vindt zo'n tijdelijke maximumprijs nu nodig en kansrijk, erkent hij.

Nederland verzette zich samen met vooral Duitsland lang tegen een zogeheten prijsplafond voor gas, waarvoor een meerderheid van de EU-landen al lange tijd pleit. Dat zou alleen maar nadelige gevolgen hebben. Maar de afspraken die de EU-leiders op de EU-top hebben gemaakt mogen toch wel een doorbraak heten, vindt Rutte inmiddels.

Rutte en de andere leiders spraken af dat er een limiet moet worden uitgewerkt voor pieken in de gasprijs. Die moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag die er niet toe leiden dat leveranciers Europa inruilen voor beter betalende klanten of dat de prikkel verdwijnt voor Europeanen om minder gas te verbruiken.

Maar aan die voorwaarden moet kunnen worden voldaan, denkt Rutte inmiddels. "Wij waren aanvankelijk heel sceptisch", maar Nederland heeft "bewogen". "Het verandert constant op basis van je inzichten."

Delen

Terug naar boven