r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Spaans-Franse deal over onderzeese route voor groene energie

vrijdag 21 oktober 2022, 8:30
gewijzigd
Bouw van Nord Stream 2
Bron: by CEphoto, Uwe Aranas

BRUSSEL (ANP) - Spanje, Frankrijk en Portugal hebben een akkoord gesloten over de aanleg van een nieuwe onderzeese leiding voor het transport van groene energie zoals waterstof. De "groene corridor" zal worden aangelegd tussen Barcelona en Marseille. Zolang er nog geen waterstof door vloeit kan de pijpleiding gas vervoeren, zei de Spaanse premier Pedro Sanchez bij aankomst in Brussel voor topoverleg van de 27 EU-leiders over maatregelen om de gasprijzen in Europa omlaag te krijgen.

De Franse president Emmanuel Macron bevestigde de deal kort daarop en zei dat hij in december naar Spanje reist om het nieuwe project te voltooien. "Wij zullen de komende weken intensief werken aan de uitwerking van het project."

Frankrijk hield al enige tijd plannen tegen voor de zogeheten MidCat-pijpleiding, die het Iberisch schiereiland zou verbinden met Frankrijk en andere landen in Europa via de Pyreneeën. Naar die pijpleiding had ook de Duitse regering wel oren, bijvoorbeeld omdat in Spanje veel vloeibaar gas (lng) aankomt dat Duitsland goed zou kunnen gebruiken. Maar Macron had zijn twijfels over het project, dat volgens hem onder meer de natuur zou schaden. Parijs vreesde minstens zozeer voor concurrentie voor de eigen kernenergie die het graag aan de rest van Europa zou verkopen, zeggen critici.

De EU-landen streven er in principe naar hun energiestelsels zo veel mogelijk met elkaar te verbinden. Daardoor kunnen ze eenvoudiger de prijs drukken, tegenslagen opvangen en elkaar uit de brand helpen als een land tekortkomt.

Delen

Terug naar boven