r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-parlement keurt begroting kust- en grenswacht Frontex af

dinsdag 18 oktober 2022, 14:30
Frontex
Bron: Europese unie, 2015

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft de jaarrekening van de Europese kust- en grenswacht Frontex afgekeurd. Hoewel het parlement al sinds 2019 voorwaarden aan Frontex stelt over het naleven van mensenrechten, voldoet het grootste EU-agentschap, met in 2022 een begroting van 754 miljoen euro, daar volgens het parlement nog steeds onvoldoende aan.

Volgens Europarlementariër Lara Wolters (PvdA), lid van de begrotingscontrolecommissie, moet Frontex de afkeuring beschouwen als een motie van wantrouwen door het parlement. In april stapte de toenmalige directeur van Frontex, Fabrice Leggeri, al op na een onderzoek van de Europese fraudedienst naar het ongeoorloofd terugsturen van asielzoekers en naar wangedrag tegen personeel. "Ondanks het vertrek van Leggeri heeft Frontex de zaken nog steeds niet op orde", zegt ze.

GroenLinks wijst erop dat Frontex het EU-parlement en de Europese Commissie doelbewust heeft misleid en dat Frontex jarenlang structureel verzaakt heeft om de fundamentele rechten van vluchtelingen te beschermen. Vooral de betrokkenheid van Frontex-personeel bij zogeheten push-backs van asielzoekers op zee tussen Griekenland en Turkije, en het wegjagen van mensen die via de Balkan de EU in proberen te komen, rekent het Europees Parlement het agentschap zwaar aan.

Tineke Strik (GroenLinks): "Het bewijs dat Frontex onvoldoende toezicht houdt op de bescherming van mensenrechten aan de grens, blijft zich opstapelen. Met het afkeuren van de jaarrekening maakt het parlement duidelijk dat de problemen nog niet opgelost zijn." Het besluit van het parlement heeft niet tot gevolg dat het agentschap nu ineens geen geld meer krijgt, maar is vooral symbolisch van aard.

Terug naar boven