r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Westerse landen willen Rusland extra straffen voor agressie

woensdag 12 oktober 2022, 8:09
gewijzigd
Kremlin
Bron: WikiMedia/Meghas

BERLIJN (ANP/AFP) - Belangrijke westerse landen, verenigd in de G7, gaan Rusland nog meer straffen voor de agressie tegen Oekraïne. De kosten voor Rusland zullen worden opgeschroefd, liet de G7 na afloop van een ingelaste top weten.

De G7 veroordeelt de "willekeurige" Russische bombardementen op "onschuldige burgers" in Oekraïne in de scherpste bewoordingen, en ziet die als een oorlogsmisdaad. De Russische president Vladimir Poetin en andere verantwoordelijken zullen rekenschap moeten afleggen. Verder worden Russische nucleaire dreigementen onverantwoordelijk genoemd en een gevaar voor vrede en veiligheid in de wereld. Elke inzet van chemische, biologische of nucleaire wapens zal ernstige gevolgen hebben, aldus de groep westerse landen.

De G7 (Canada, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan, Verenigde Staten en de Europese Unie als speciaal lid) hield de extra bijeenkomst wegens de jongste Russische aanvallen op niet-militaire doelen. Aan de videoconferentie deed ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski mee. "We staan stevig aan de kant van Oekraïne, zolang het nodig is", liet de G7 weten.

Terug naar boven