r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Soepele EU-regels voor Oekraïense vluchtelingen met jaar verlengd

maandag 10 oktober 2022, 15:59
Gebouw van de Raad van de EU met Oekraïense vlag
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Oekraïense vluchtelingen kunnen nog minstens een jaar langer rekenen op soepele opvangregels in de Europese Unie. De Europese Commissie laat ze doorlopen tot maart 2024, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Ylva Johansson.

De Russische bombardementen op Oekraïense steden maandagochtend onderstrepen nog maar eens hoe belangrijk het is om Oekraïners gastvrij te blijven ontvangen, zei Johansson. De EU vangt sinds Rusland Oekraïne eind februari Oekraïne binnenviel 4,2 miljoen vluchtelingen op. Zij hoeven een jaar lang geen asiel aan te vragen en mogen anders dan andere ontheemden onder meer in de unie werken, naar school en naar de dokter. Die speciale status voor Oekraïners, die de EU nog nooit eerder inzette, wordt met minstens een jaar verlengd, zegt Johansson.

Ze wil ook Oekraïners tegemoetkomen die tussentijds terugkeren naar hun vaderland maar vervolgens toch weer de wijk moeten nemen. Zij hoeven zich niet meer uit te schrijven, maar alleen nog hun vertrek te melden. Hun registratie onder de soepele regels blijft geldig en hun kaart of sticker kunnen ze houden. "Om het eenvoudig te maken om weer te vluchten" als dat onverhoopt nodig blijkt, aldus de Eurocommissaris. En om de angst weg te nemen dat de "inspirerende" terugkeerders die zich willen wijden aan de wederopbouw van hun land hun opvang in de EU verspelen.

Oekraïners kunnen voortaan ook hun cv in de etalage zetten in een online "talentenreservoir" van de EU, zodat werkgevers hen gemakkelijk kunnen vinden. Veel werkgevers zijn naarstig op zoek naar nieuwe krachten, brengt de commissie in herinnering.

Delen

Terug naar boven