r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU straft Kremlin-ideoloog en organisatoren schijnreferenda

vrijdag 7 oktober 2022, 8:00
Kremlin
Bron: WikiMedia/Meghas

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft sancties opgelegd aan een ultranationalistische Russische denker, de organisatoren van de schijnreferenda in bezet Oekraïens gebied en een aantal onderministers van defensie en andere raderen in de Russische oorlogsmachine. Ook de Russische kiesraad en defensie-industrie worden gestraft.

Het nieuwe sanctiepakket, dat is bedoeld als antwoord op de illegale annexatie door Rusland van vier Oekraïense provincies, bevat ook een prijsplafond voor Russische olie en een aantal andere economische strafmaatregelen. Hoe hoog die maximumprijs voor olie wordt, moet de EU nog afspreken met haar bondgenoten van de G7. Deze grote economieën, waaronder de Verenigde Staten, kwamen als eerste met het plan.

De Russische filosoof Aleksandr Doegin, geregeld versleten voor huisideoloog van president Vladimir Poetin, mag de EU niet meer in en ziet eventuele bezittingen daar bevroren. Hetzelfde geldt voor een aantal Russisch gezinde bestuurders uit de ingelijfde regio's. Ook twee artiesten die de oorlog luidkeels aanmoedigen staan op de nieuwe sanctielijst, evenals de topman van wapenfabrikant Kalasjnikov.

Daarnaast verbiedt de EU ook de import van onder meer de resterende producten van de staalindustrie uit Rusland. De export van opnieuw een aantal voor defensie belangrijke goederen, maar ook consumentenproducten wordt verboden. En het omzeilen van de sancties, door Europese producten bijvoorbeeld door te verkopen aan Rusland, kan de daders voortaan zelf op sancties komen te staan.

Sinds het begin van de oorlog heeft de EU een eind gemaakt aan ongeveer een derde van haar export naar Rusland. Van de goederenstroom in omgekeerde richting is zelfs bijna 60 procent verboden, zeggen EU-bronnen.

Delen

Terug naar boven