r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: geen tijd voor theekransjes in Praag

vrijdag 7 oktober 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Raad van de Europese Unie
Bron: The Council of the European Union

Geen tijd voor theekransjes in Praag

De regeringsleiders ontmoetten elkaar gisteren al tijdens de lancering van de Europese politieke gemeenschap. Ook vandaag staat hen een vol programma te wachten in de hoofdstad van Tsjechië. De informele bijeenkomst brengt deze vrijdag de Europese Raad bijeen op uitnodiging van Charles Michel. De regeringsleiders van de 27 lidstaten zullen hoofdzakelijk de Russische oorlog in Oekraïne bespreken. Dit naar aanleiding van de Russische mobilisatie, het 'referendum' en de annexaties van de vier Oekraïense provincies.

Verder komt ook de energiecrisis aan bod. Met een beetje geluk gaan er wat lichtjes branden. Concrete antwoorden op vragen als 'hoe verzekeren we de toestroom en betaalbaarheid van energie?' beginnen te dringen met de winter voor deur. Dit debat vloeit ook over in een discussie over de economische situatie van de EU. Het beschermen van de werkgelegenheid en kwetsbare consumenten door de stijgende energieprijzen, staan bovenaan het lijstje van agendaitems.


 
Ylva Johansson
Bron: European Commission

Ylva Johansson op bezoek in Amsterdam

Eurocommissaris Ylva Johansson neemt deel aan een ministeriële vergadering met Europese collega's. De bijeenkomst is georganiseerd in Amsterdam door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens de agenda zullen ze vergaderen over georganiseerde misdaad. Niet onlogisch want criminele organisaties zijn in 70% van de gevallen in meer dan 3 lidstaten actief. Een Europese aanpak kan daarom van meerwaarde zijn.

In februari 2021 werd het beleid voor misdaadbestrijding bovendien wat aangescherpt door de EU-landen. De komende vier jaar zal de EU werken binnen het kader Empact: het instrument dat gezamenlijke operationele acties om criminele activiteiten te ontmantelen hoopt te vereenvoudigen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

7 oktober

Europese Raad

Oorlog in Oekraïne, energiecrisis, economische situatie in de EU

7 oktober

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Georganiseerde misdaad

Delen

Terug naar boven