r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Pro-Russische partijen verliezen in Letse verkiezingen

zaterdag 1 oktober 2022, 23:00

RIGA (ANP/RTR) - Bij de verkiezingen in Letland hebben de pro-Russische partijen een nederlaag geleden. Uit de exitpolls blijkt dat minder mensen hebben gestemd op partijen die het Kremlin goedgezind zijn. De middenpartij van de zeer anti-Russische premier Krisjanis Karins groeit juist en blijft de grootste.

De campagne werd gedomineerd door de oorlog in Oekraïne en de angst in Letland dat Rusland ook hun land kan binnenvallen. Karins heeft zich sterk uitgesproken tegen het Kremlin en heeft bijvoorbeeld de grenzen voor Russen vrijwel volledig gesloten. Dat beleid heeft hem populair gemaakt bij veel Letten.

Letland maakte tot 1991 deel uit van de Sovjet-Unie en heeft een grote Russische minderheid. Van de 1,9 miljoen inwoners spreekt ongeveer een kwart Russisch. Rusland beschuldigt Letland van discriminatie tegen die groep. De Russen zouden als "tweederangsburgers" worden behandeld. De laatste maanden zijn in de grensgebieden van Letland een aantal Sovjetmonumenten weggehaald om afstand te nemen van het verleden.

Delen

Terug naar boven