r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nog geen EU-maximumprijs op aardgas door verzet van onder andere Nederland

vrijdag 30 september 2022, 18:24
Nord Stream 1
Bron: rawpixel.com / Carol M Highsmith

BRUSSEL (ANP) - De Europese energieministers zijn er tijdens een vergadering in Brussel niet in geslaagd het eens te worden over een prijsplafond voor gas. Vijftien EU-landen willen een algemene maximumprijs instellen voor aardgas, maar daartegen blijft Nederland, net als onder andere Duitsland, zich verzetten. Ook de Europese Commissie heeft haar bedenkingen. De lidstaten hebben haar gevraagd "met de hoogste spoed" verder te zoeken naar maatregelen om de energierekeningen omlaag te krijgen.

"De energiecrisis is niet in de komende maanden voorbij, dus ik sluit zeker niet uit dat er ook weer nieuwe Europese pakketten gaan komen", zei minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) na afloop van de spoedbijeenkomst. Daarom "zullen we met de energieministers de komende tijd blijven doorpraten of er nog meer mogelijk is." Ze werden het wel eens over een "heel fors pakket" van verdere energiebesparingen en extra tijdelijke heffingen op de winsten van energiebedrijven.

Van ergernis over het Nederlandse verzet is volgens Jetten geen sprake. Nederland vreest dat als de EU een maximumprijs voor aardgas instelt, gastankers dan liever doorvaren naar beter betalende klanten en Europeanen de kachel juist nog eens opstoken.

Nederland blijft een prijsplafond voor alleen gas uit Rusland bepleiten. Jetten hoopt de landen die dat vooralsnog dwarsbomen, zoals het erg van Russisch gas afhankelijke Hongarije, over te halen door hulp te beloven. Als Rusland wegens de maximumprijs de gaskraan dichtdraait, kunnen die lidstaten gas tegemoetzien uit Nederland, heeft hij hen toegezegd.

Ook al wil Jetten niet aan een algemeen prijsplafond voor gas, toch ziet hij er wel wat in om lagere prijzen te bedingen. Dat moet echter in gewone prijsonderhandelingen gebeuren, laat hij doorschemeren. De 27 ministers zoeken de komende weken volgens hem naar manieren "om de marktmacht van Europa nog steviger in te kunnen zetten". Ze komen in oktober nog twee keer bijeen, in Praag en in Brussel.

Delen

Terug naar boven