r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: economie, gas en een koninklijk tintje

woensdag 28 september 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vlag Nederland en EU © Â© Camilla van Kooten

Europese economie in de Kamer

In de Tweede Kamer vindt vandaag een tweeminutendebat plaats over macro-economische ontwikkelingen in Europees perspectief. De hoge inflatie is niet alleen in Nederland een probleem, maar in geheel Europa. De Europese Centrale Bank heeft daarom ook al enkele keren de rente verhoogd. Bij het tweeminutendebat kunnen de Kamerleden moties indienen over thema's zoals begrotingsnormen, belastingtarieven, en de eurozone. Een debat voor échte fijnproevers.


 
Gas pijplijn
Bron: Flickr / World Bank Photo Collection

Komt er een Europees prijsplafond voor gas?

Het is woensdag, dus het College voor Commissarissen komt bijeen. Naar verwachting op de agenda: een voorstel voor een prijsplafond voor gas. Verschillende lidstaten hebben de Europese Commissie opgeroepen om een voorstel hiervoor te presenteren zodat dit op de agenda besproken kan worden bij de Buitengewone Raad Energie. Tot nu toe is de Commissie terughoudend geweest met het voorstellen voor zo'n plafond, en hoewel de druk vanuit de lidstaten nu toeneemt is het nog maar de vraag of ze dit echt gaan presenteren.


 
Margrethe Vestager
Bron: The Council of the European Union

Koninklijk bezoek

Eurocommissaris Margrethe Vestager, belast met digitalisering, krijgt vandaag koninklijk bezoek. Koningin Máxima zal bij haar op bezoek komen in Brussel om te spreken over digitale financiële diensten. Wat kan de Europese Commissie doen om regelgeving te ontwikkelingen voor digitale publieke goederen die toegang tot deze financiële diensten optimaliseren? Daarover zullen de twee in gesprek gaan. Koningin Máxima doet dit vanuit haar functie als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.


En verder...

Frans Timmermans is in Brussel waar hij het bio-methaan industriële partnerschap lanceert, zoals voorgesteld in het plan van REPowerEU.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

28 september, 10:35-11:30

Tweede Kamer

Tweeminutendebat macro-economische ontwikkelingen in Europees perspectief

28 september

Europese Commissie

College voor Commissarissen

28 september

Europese Commissie (Margrethe Vestager)

Margrethe Vestager ontvangt Koningin Máxima

28 september

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Frans Timmermans lanceert het bio-methaan industriële partnerschap

Delen

Terug naar boven