r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Parijs: Iran krijgt geen beter nucleair akkoord dan nu op tafel

maandag 19 september 2022, 21:13
Vlag van de Europese Unie en een aantal lidstaten
Bron: flickr/motiqua

PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk voert de druk op Teheran op om akkoord te gaan met het nucleaire akkoord zoals dat nu op tafel ligt. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna komt er geen beter akkoord voor Iran dan dat er nu is.

Het nucleaire akkoord van 2015 met Iran moest het islamitische land ervan weerhouden een kernbom te ontwikkelen. Maar de overeenkomst werd opgeschort sinds de Verenigde Staten in 2018 uit het akkoord stapten.

Maandenlange besprekingen tussen Iran, Duitsland, de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben tot doel de Amerikaanse sancties tegen Iran op te heffen. In ruil daarvoor moet Iran zijn nucleaire programma inperken. Teheran houdt vol dat zijn nucleaire activiteiten uitsluitend voor civiel gebruik zijn.

Iran zelf heeft ongeveer een week geleden een voorstel ingediend om het geschil te beëindigen, als reactie op het door de EU voorgesteld compromis. Details daarover zijn niet bekend. De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot flexibiliteit om tot een oplossing te komen.

Delen

Terug naar boven