r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-president wil banden aanhalen met Arabische landen om energie

vrijdag 16 september 2022, 13:15
platformwerk

BRUSSEL (ANP) - De voorzitter van de raad van regeringsleiders Charles Michel wil de banden aanhalen met Saoedi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Algerije als deel van een oplossing voor de energiecrisis. Deze landen kunnen volgens hem meer energie leveren aan de Europese Unie, dat onafhankelijk wil worden van Russische gas- en olieleveranties.

De 'EU-president' reisde eerder deze maand naar deze landen om "de mogelijkheden van alternatieve leveranties te onderzoeken", zei hij tijdens een bijeenkomst met internationale media waaronder het ANP, in Brussel. "We moeten onze geopolitieke strategie aanpassen."

Met Algerije is al afgesproken dat zij meer aan Italië en Spanje zullen leveren, maar, aldus Michel, "zij willen ook dat de EU investeert in de verbindingen". Met Qatar zijn gesprekken gaande over leveringen op de korte termijn van vloeibaar gas (lng). Saudi-Arabië en de Emiraten zouden graag zien dat Europa geld gaat steken in de ontwikkeling van groene waterstof en andere hernieuwbare energie. Volgens Michel willen de landen vooral weten of EU-landen langetermijncontracten willen afsluiten.

De 'EU-president' erkent dat er issues zijn in die landen met bijvoorbeeld mensenrechten. "Maar de laatste jaren is er ook sprake van verbetering op het gebied van bijvoorbeeld vrouwenemancipatie" en homorechten. De Belg ziet juist kansen om "normen en waarden te promoten door met ze in gesprek te gaan".

Volgens Michel is het wel van groot belang dat de EU haar energieconsumptie terugdringt om de energiecrisis het hoofd te kunnen bieden en de transitie naar hernieuwbare energie te versnellen. Hij vindt dat de voorstellen die de Europese Commissie op tafel heeft gelegd om consumenten te helpen hun energierekeningen te betalen, onder meer door de overwinsten van energiebedrijven deels door te sluizen naar huishoudens en bedrijven, goed zijn, "maar meer zal nodig zijn".

De EU-ministers voor energiebeleid vergaderen eind september over de Commissievoorstellen.

Terug naar boven