r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie: fabrikant moet onlineapparaat beschermen tegen hackers

donderdag 15 september 2022, 12:51
digitale toekomst van Europa

BRUSSEL (ANP) - Fabrikanten en verkopers van met internet verbonden apparaten moeten die beter gaan beschermen tegen hackers en virussen, als het aan de Europese Commissie1 ligt. Dat is hard nodig nu cybercriminelen met bijvoorbeeld gijzelsoftware steeds vaker toeslaan en voor vele miljarden schade aanrichten, aldus de commissie.

De EU2 moet niet van de kopers van een slimme deurbel, telefoon of speelgoedpop met praat-app verwachten dat ze zich wapenen tegen zulke aanvallen, vindt het dagelijks bestuur van de unie. Het wil "de verantwoordelijkheid leggen waar die hoort, bij hen die de producten op de markt brengen", zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager3.

Fabrikanten, ontwikkelaars en handelaars moeten opener en duidelijker zijn over de veiligheidsrisico's van hun apparaten. Voor ze die op de markt brengen en ook daarna moeten ze die risico's voortdurend tegen het licht houden. De eerste vijf jaar, of anders de verwachte levensduur van het product, moeten ze beveiligingslekken en andere problemen binnen 24 uur melden en vervolgens met oplossingen komen.

Die nieuwe regels helpen niet alleen consumenten, meent de commissie. Ze gaan bedrijven zelf ook veel geld en reputatieschade schelen, omdat cyberaanvallen minder vaak zullen slagen en ze dus minder reddings- en herstelwerk hoeven te verrichten. De commissie wijst erop dat cybercriminelen wereldwijd vorig jaar voor 5500 miljard schade toebrachten.

Als bedrijven zich niet aan de voorgestelde regels houden, zouden toezichthouders in de EU-landen hun producten van de markt kunnen weren. Ze kunnen bovendien boetes opleggen die in de miljoenen euro's kunnen lopen.

De nieuwe Europese wetgeving heeft nog de instemming nodig van de EU-landen en het Europees Parlement4.

Delen


 • 1. 
  Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
   
 • 2. 
  De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
   
 • 3. 
  De Deense Margrethe Vestager (1968) is sinds 1 november 2014 lid van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen heeft zij de portefeuille digitalisering en is zij vicevoorzitter. In de Commissie-Juncker was zij verantwoordelijk voor mededinging. Mevrouw Vestager was in 2011-2014 minister van Economische en Binnenlandse Zaken en vicepremier in het kabinet-Thorning-Schmidt. Eerder was zij fractievoorzitter van Det Radikale Venstre (sociaal-liberale partij) in het Deense Parlement en drie jaar minister voor Onderwijs.
   
 • 4. 
  Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
   

Terug naar boven