r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zweedse premier dient ontslag in

donderdag 15 september 2022, 11:42
Magdalena ANDERSSON
Bron: The Council of the European Union

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse sociaal-democratische premier Magdalena Andersson1 heeft donderdag officieel haar ontslag ingediend. Woensdag had de minister-president al aangekondigd dat te zullen doen na de nederlaag die ze leed in een nek-aan-nek-verkiezingsrace met het rechtse blok.

Andersson overhandigde haar ontslagbrief aan de leider van het Zweedse parlement. Het is nu aan het rechtse blok, bestaande uit de uiterst rechtse Zweden Democraten, de conservatieve Gematigde Uniepartij, de christendemocraten en de liberalen, een nieuwe regering te vormen.

De verkiezingen markeren een keerpunt in de Zweedse politiek. De anti-immigratiepartij Zweden Democraten werd door alle grote partijen gemeden toen ze in 2010 voor het eerst in het parlement kwam. Nu heeft de partij met 20,6 procent van de stemmen de conservatieve Gematigde Uniepartij van partijleider Ulf Kristersson afgelost als grootste rechtse partij. Dat betekent dat Zweden Democraten hoe dan ook grote invloed gaat uitoefenen op het regeringsbeleid.

Toch is nog lang niet gezegd dat de leider van de Zweden Democraten, Jimmie Akesson, ook premier wordt. Hij zou namelijk vanwege de uiterst rechtse standpunten van zijn partij niet de steun van de andere rechtse partijen krijgen om dat ambt te bekleden. Kristersson van de Gematigde Uniepartij verklaarde woensdag na het aangekondigde vertrek van Andersson dan ook: "Nu begin ik met het vormen van een nieuwe regering."

Delen


  • 1. 
    Magdalena Andersson (1967) was van 24 november 2021 tot 18 oktober 2022 minister-president van Zweden. Haar kabinet telde alleen leden van de sociaaldemocratische partij. Andersson volgde tussentijds Stefan Löfven op. Sinds november 2021 is zij tevens leider van de Zweedse sociaaldemocratische partij. Eerder was zij politiek adviseur van premier Persson, lid van de Riksdag (sinds 2014) en minister van Financiën in het kabinet-Löfven (2014-2021).
     

Terug naar boven