r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland ontvangt 413 miljoen voor kwetsbaren op arbeidsmarkt en voedselhulp

donderdag 15 september 2022, 8:30
man maakt bord

DEN HAAG (ANP) - Nederland ontvangt tot en met 2027 in totaal 413 miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) om mensen in een kwetsbare arbeidspositie te ondersteunen en om - voor het eerst met dit geld - armoede tegen te gaan. De Europese Commissie heeft het programma van Nederland goedgekeurd, laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten.

Een groot deel van het geld, 270 miljoen, gaat naar gemeenten in de 35 arbeidsmarktregio’s en naar sectorfondsen. Zij kunnen mensen met een uitkering ondersteunen bij het vinden van een baan en mensen laten om- en bijscholen zodat ze bijvoorbeeld ander werk kunnen doen. Hoewel er in veel sectoren personeelstekorten zijn, staan er volgens het ministerie nog veel mensen langs de kant die graag aan de slag willen.

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) maakt voor het eerst ook deze Europese middelen vrij voor voedselhulp, materiële ondersteuning en het tegengaan van kinderarmoede. Door de hoge inflatie komen veel mensen in de knel. Mensen die het niet redden met hun inkomen, kunnen tijdelijk voedselhulp en andere ondersteuning krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om schoolspullen voor kinderen maar ook toiletartikelen zoals menstruatieproducten.

Hiervoor is 16 miljoen euro uitgetrokken. Aanvankelijk was het bedrag circa 12 miljoen maar Schouten heeft het opgehoogd, met de bedoeling dat 2,5 miljoen euro specifiek bestemd is voor de aanpak van kinderarmoede.

"Zeker in deze tijd, waarin een toenemend aantal mensen in de knel komt door de stijgende prijzen, zijn deze middelen erg welkom. Ze ondersteunen onze nationale doelstellingen en inspanningen, zoals het gelijkwaardig mee kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij", aldus Schouten.

Organisaties kunnen vanaf komende maand subsidieaanvragen indienen. Partijen mogen geen winstoogmerk hebben en ze moeten 10 procent eigen middelen inbrengen.

Delen

Terug naar boven