r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

IMF-baas: strenge winter kan voor sociale onrust zorgen in Europa

woensdag 14 september 2022, 18:18
gas

WASHINGTON (ANP/RTR1) - Een strenge winter kan leiden tot sociale onrust in Europa. Daarvoor waarschuwt Kristalina Georgieva2, het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds3 (IMF).

Volgens de Bulgaarse heeft de Russische inval in Oekraïne al gezorgd voor "verschrikkelijke" economische gevolgen. Door de verminderde gasleveringen van Rusland aan Europa zijn er bijvoorbeeld zorgen over mogelijke tekorten aan aardgas bij een strenge winter. Verder heeft de oorlog in Oekraïne de inflatie aangejaagd, waardoor veel huishoudens financiële problemen hebben.

Ook is de vrees voor een recessie aangewakkerd. Volgens haar betekent de huidige situatie dat de Europese Centrale Bank4 (ECB) haar strijd tegen inflatie zorgvuldig moet afwegen. De ECB is bezig de rente te verhogen om de inflatie aan te pakken. Tegelijkertijd moet rekening worden gehouden met de noodzaak om de economie draaiende te houden, aldus het IMF-hoofd.

"Er is zeker angst voor een recessie in sommige landen, of zelfs als het geen recessie is, dat het deze winter als een recessie kan aanvoelen", zei Georgieva. "En als moeder natuur besluit niet mee te werken en de winter echt streng is, kan dat leiden tot sociale onrust."

Delen


 • 1. 
  Dit nieuwsagentschap verzamelt wereldwijd informatie voor zowel de gedrukte pers als voor audiovisuele media. Daarnaast is Thomson Reuters de leverancier van financiële gegevens en kennis voor instellingen in de financiële sector, het bedrijfsleven en de zorgsector.
   
 • 2. 
  De Bulgaarse Kristalina Georgieva (1953) was in 2010-2017 lid van de Europese Commissie. Vanaf november 2014 was zij in de Commissie-Juncker vicevoorzitter en commissaris belast met begroting en personeelsbeleid. In de Commissie-Barroso (2010-2014) had zij de portefeuille humanitaire hulp. Mevrouw Georgieva werkte sinds 1993 bij de Wereldbank en was vicepresident van die bank. Zij is een deskundige op het gebied van duurzame ontwikkeling, was hoogleraar in Sofia en bekleedde wereldwijd gasthoogleraarschappen aan diverse universiteiten. Mevrouw Georgieva behoort tot de centrumrechtse GERB. Sinds 1 oktober 2019 is zij directeur van het IMF.
   
 • 3. 
  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de VN-organisatie die de stabiliteit van het internationale monetaire systeem in de gaten houdt. Om deze stabiliteit te behouden en financiële crises te voorkomen, analyseert het IMF nationale, regionale en mondiale economische en financiële ontwikkelingen. Ook biedt het IMF hulp bij het beteugelen van economische crises.
   
 • 4. 
  De Europese Centrale Bank (ECB) is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Unie. De basisdoelstelling van de ECB is het handhaven van de prijsstabiliteit binnen de eurozone en daarmee het bewaken van de koopkracht en het beheersen van de inflatie.
   

Terug naar boven