r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement wil 45 procent hernieuwbare energie in 2030

woensdag 14 september 2022, 17:29
Windmolens
Bron: © European Union, 20??

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement1 wil dat de EU2 in 2030 45 procent van haar energie duurzaam opwekt. De meerderheid stemde ook in met het verhogen van de eisen voor de duurzaamheid van biomassa en brandstoffen, en het verder terugdringen van het energieverbruik. De maatregelen zijn onderdeel van het zogeheten Fit-for-55-pakket, dat ervoor moet zorgen dat Europa klimaatneutraal is tegen 2050.

Europarlementariër Bas Eickhout3 (GroenLinks4) vindt dat het parlement een krachtig signaal afgeeft in een tijd waarin duurzame energie en energiebesparing cruciaal zijn om de winter door te komen. "Dit is een stevige boodschap aan de EU-landen: de energietransitie moet versnellen."

In de wetgeving zijn voor verschillende sectoren specifieke doelen vastgesteld om de CO2-uitstoot te verminderen. Zo moet in de vervoersector meer gebruik worden gemaakt van hernieuwbare energiebronnen als geavanceerde biobrandstoffen en waterstof. De industrie moet het gebruik van hernieuwbare energie met 1,9 procentpunt per jaar opvoeren, en dat van stadsverwarmingsnetwerken met 2,3 procentpunt.

Het verbranden van bomen mag voorlopig nog steeds duurzaam worden genoemd. Wel is er afgesproken dat energie uit biomassa in de toekomst moet worden afgebouwd. Ook moet elke lidstaat twee grensoverschrijdende projecten opzetten voor de verdere ontwikkeling van groene elektriciteit.

Volgens energiewoordvoerder van het CDA5 Tom Berendsen6 is er sprake van een belangrijke stap vooruit naar 2030. "Grensoverschrijdende projecten zijn essentieel voor de energietransitie. We moeten op EU-niveau meer gaan samenwerken in de productie van elektriciteit."

Het parlement zal nu gaan onderhandelen met de EU-lidstaten, die inzetten op een duurzaam aandeel in de energiemix van 40 procent in 2030.

Delen


 • 1. 
  Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
   
 • 2. 
  De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
   
 • 3. 
  Bas Eickhout (1976) is sinds 14 juli 2009 lid van het Europees Parlement. Hij is ondervoorzitter van de fractie van De Groenen/Vrije Europese Alliantie. Bij de Europese verkiezingen in 2014 was hij lijsttrekker van GroenLinks en in 2019 was hij dat opnieuw. Eerder was hij senior beleidsonderzoeker bij het Planbureau voor de leefomgeving. Hij houdt zich in het Europees Parlement voornamelijk bezig met milieu- en klimaatbeleid.
   
 • 4. 
  GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Voorzitter van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks is sinds 12 mei 2015 Jesse Klaver. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Evangelische Volkspartij (EVP), de Politieke Partij Radikalen (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP).
   
 • 5. 
  Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. Wopke Hoekstra is momenteel politiek leider van het CDA. De partij werd opgericht op 11 oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).
   
 • 6. 
  Tom Berendsen (1983) is sinds 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement. Namens het CDA maakt hij deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij. Hij was beleidsmedewerker bij het Europees Parlement en adviseur duurzaamheid bij PriceWaterhouseCooper. In het Europees Parlement is de heer Berendsen lid van de commissies voor industrie, onderzoek en energie en voor regionale ontwikkeling.
   

Terug naar boven