r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Timmermans: Nederland moet snel beginnen met innen gasoverwinsten

woensdag 14 september 2022, 15:53
Frans Timmermans
Bron: European Commission

STRAATSBURG (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans1 vindt dat Nederland snel moet beginnen met het overhevelen van overwinsten van energiebedrijven naar burgers en bedrijven die zuchten onder hun energierekening. Dat kan simpel en vlug, stelt hij bij de presentatie van de plannen voor het afromen van die winsten.

De Europese Commissie2 denkt ruim 140 miljard euro te kunnen ophalen bij energiebedrijven om huishoudens en het bedrijfsleven de energiecrisis door te helpen. Bedrijven die stroom opwekken zonder het dure gas, bijvoorbeeld met windmolens, kolen- of kerncentrales, mogen voortaan niet meer dan 180 euro per kilowattuur verdienen. Alles wat ze meer innen dan dat moet worden afgeroomd. Ook moeten de EU-landen een 'solidariteitsbijdrage' gaan heffen bij olie- en gasbedrijven die overwinsten boeken door de hoge gasprijs.

Als de EU-landen, die zelf om de plannen hebben gevraagd, later deze maand instemmen kunnen ze snel ingaan. "Het is eenvoudig. Je gaat naar een bedrijf, je vraagt naar de boeken, je bekijkt de winsten", zei Timmermans in het Europees Parlement3 in Straatsburg. "Als staat kun je het bedrag zo nodig voorschieten." Het geld moet vervolgens worden uitgekeerd aan huishoudens en bedrijven ter compensatie van de hoge energienota's. "Het is te doen, en het kan snel. Ik ben niet voor een staatsgeleide economie maar de staat moet nu optreden."

EU-landen kunnen zelf bepalen of ze het geld rechtstreeks willen uitkeren aan burgers en bedrijven in de knel. Ze zouden ook premies kunnen verstrekken of bijvoorbeeld een lagere prijs kunnen afspreken voor een basishoeveelheid elektriciteit en het verschil verrekenen met het energiebedrijf, aldus Timmermans, de tweede man van de commissie.

De maatregelen kunnen helpen voorkomen dat mensen met de winter voor de deur "letterlijk in de kou" komen te staan, zei Timmermans. Maar zonder een derde maatregel, het fors verlagen van het elektriciteitsgebruik, kan de EU niet. Zeker in de piekuren van de dag, wanneer nu nog een groot beroep op stroom van dure gascentrales wordt gedaan.

EU-landen zouden het algehele stroomverbruik met 10 procent moeten verminderen en tijdens piekuren met 5 procent, vindt de commissie. Dat laatste doel wil zij verplichten. Lidstaten zouden daarvoor drie tot vier uur per werkdag moeten aanwijzen, bijvoorbeeld de vooravond. Dan komt iedereen thuis, gaat koken en zet de wasmachine en televisie aan. Maar ook momenten dat er bijvoorbeeld weinig zon en wind wordt verwacht komen in aanmerking. De besparing zou komende winter 4 procent schelen van het aardgas dat nu nog wordt verstookt om stroom op te wekken.

Zondag stelde Timmermans dat in Nederland "een gevoel van urgentie" lijkt te ontbreken. "Maar ik zie een steile leercurve bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat", zei hij woensdag in Straatsburg. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat de lidstaten spoedig zullen instemmen met de voorstellen van de commissie. De energieministers buigen zich op 30 september over de plannen.

Delen


 • 1. 
  Frans Timmermans (1961) is sinds 1 november 2014 vicevoorzitter van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is hij belast met de Europese Green Deal. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor 'betere regulering' en duurzame ontwikkeling. De heer Timmermans was in 2012-2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Europese samenwerking) in het kabinet-Balkenende IV. Van 19 mei 1998 tot 22 februari 2007 en van 17 juni 2010 tot 5 november 2012 was de heer Timmermans Tweede Kamerlid voor de PvdA. Daarvoor was hij adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris nationale minderheden van de OVSE. Als Kamerlid hield hij zich bezig met defensie en buitenlandse zaken. In 2019 was hij PvdA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen.
   
 • 2. 
  Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
   
 • 3. 
  Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
   

Terug naar boven