r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: het zal knetteren in de EU

dinsdag 13 september 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Werknemers
Bron: Source: European Parliament

Maximum inspanning voor minimumloon?

Het Europees Parlement buigt zich vandaag en morgen over de Europese minimumlonen. Vandaag debatteren de Europarlementariërs over de voorgestelde richtlijn, morgen gaan ze over tot stemming.

Uitgelekte begrotingsplannen n.a.v. Prinsjesdag lieten al zien dat het minimumloon in Nederland volgend jaar in één keer met 10% zou stijgen. Agnes Jongerius, rapporteur voor de wetgeving Europese minimumlonen, stelde in Trouw dat zij dat niet als een maximale inspanning van het Nederlandse kabinet ziet. Volgens de Europese fatsoensnorm zou het Nederlandse minimumloon met vier of vijf euro per uur verhoogd moeten worden, en niet met een symbolische euro zoals nu voorligt.


 
Ursula von der Leyen, Frans Timmermans and Kadri Simson (from left to right)
Bron: European Commission

Maximum inspanning tegen maximale energieprijzen?

De hele EU heeft het erover: de hoge energieprijzen. Vorige week kondigde de Europese Commissie een set van maatregelen aan om de prijzen te drukken, de Europese energieministers kwamen bijeen om die maatregelen te bespreken en menig Europees burger ligt wakker van zijn energiefactuur. Het Europees Parlement voegt zich in dat rijtje en heeft vandaag een debat over de stijgende energieprijzen op de agenda staan.

Ook de Europese Commissie steekt verder energie in het onderwerp en presenteert vandaag de verdere uitwerking van het veelbesproken energiepakket.


 
Containerschip
Bron: Europees Parlement

Eigen markt eerst

Het zal vandaag knetteren in de EU. Naast de uitgewerkte energiemaatregelen stelt de Commissie een instrument voor waarmee het Europese bedrijven in crisistijden kan dwingen om hun producten eerst binnen de EU te leveren. Een hoop lidstaten, waaronder Nederland, loopt niet warm voor dit voorstel.


En verder...

Het Europees Parlement bespreekt vandaag de inspanningen van de EU in het tegengaan van de klimaatverandering.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

13 september

Europees Parlement

Plenaire vergadering (o.a. Europees minimumloon en energieprijzen)

14 september

Ursula von der Leyen

State of the Union 2022 in het Europees Parlement

Delen

Terug naar boven