r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Russische toeristen kunnen moeilijker naar de Europese Unie

maandag 12 september 2022, 5:26
grensovergang
Bron: © PDC

BRUSSEL (ANP/DPA) - Russische toeristen kunnen vanaf maandag niet meer zo makkelijk een visum krijgen voor de Europese Unie. Vorige week maakte de Europese Commissie al bekend de gunstige visaregels voor Russen te willen opschorten. Vanaf maandag is dat ook daadwerkelijk het geval.

De kosten voor het aanvragen van een Schengenvisum zullen voor Russen stijgen van 35 euro tot 80 euro. Ook zal er meer papierwerk bij komen kijken. De verwerkingstijden voor Russische visumaanvragen worden ook langer. En er komen beperkingen voor zogenaamde meervoudige visa. De verscherping van de regels kan ertoe leiden dat Russische visumaanvragen sneller worden afgewezen en zelfs dat lopende visa worden ingetrokken.

Wel kunnen Russen die om dringende redenen naar de Europese Unie reizen nog steeds een versnelde en relatief goedkope visumafhandeling krijgen. Het gaat daarbij in het bijzonder om familieleden van EU-inwoners, journalisten, Russische dissidenten en mensen van maatschappelijke organisaties. EU-lidstaten kunnen de visumkosten voor Russen uit dergelijke groepen verlagen of zelfs volledig afschaffen.

Terug naar boven