r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-ministers Financiën akkoord met 5 miljard bijstand voor Kiev

vrijdag 9 september 2022, 18:01
Ukrainian and European flags
Bron: European Commission

PRAAG (ANP) - De EU-ministers van Financiën hebben in Praag ingestemd met 5 miljard euro aan financiële bijstand voor Oekraïne. Nederland en de andere 26 EU-landen staan garant voor ongeveer 70 procent van deze leningen waarvoor de Europese Commissie de markt zal opgaan. De rest komt uit de EU-begroting.

Nederland steunt de zogeheten Macro-Financiële Bijstand (MFB) die de Europese Commissie heeft voorgesteld aan Oekraïne ook. "Dat gaan we doen", zei minister Sigrid Kaag in Praag. "Geweldig nieuws", vindt vicevoorzitter van de commissie Valdis Dombrovskis. Het geld is nodig om de basisvoorzieningen in het land in stand te houden, zoals de uitbetaling van pensioenen. Alle nationale parlementen, dus ook de Tweede Kamer, moeten de bilaterale garantstellingen goedkeuren.

De 5 miljard is een deel van de 9 miljard euro bijstand die de EU-leiders op een speciale Oekraïne-top eind mei overeenkwamen om het sinds de Russische invasie door oorlog geteisterde land te helpen lopende rekeningen te betalen. In juli werd besloten 1 miljard vrij te maken als "hoogst voordelige langlopende lening". Dat geld is al overgemaakt naar Kiev.

De Oekraïense regering staat te springen om het geld. Premier Denis Sjmihal zei maandag in Brussel te hopen dat de EU-landen snel zouden besluiten over de uitkering van een volgend deel van de beloofde 9 miljard euro. Dombrovskis wees er in Praag op dat nu nog ruimte voor de resterende 3 miljard euro moet worden gevonden die voor dit jaar aan Oekraïne is toegezegd.

Delen

Terug naar boven