r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: wordt onze energiecocktail opnieuw gemixt?

maandag 12 september 2022, 8:00

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 

Wordt onze energiecocktail opnieuw gemixt?

De eerste plenaire vergadering van het Europees Parlementair jaar begint met de samenstelling van onze energiemix. Het gaat om de Renewable Energy Directive, waarin de doelstellingen zijn vastgelegd die bepalen hoeveel procent van onze energie uit hernieuwbare bronnen moet bestaan.

Scherpe lezers zullen weten dat deze wetgeving eigenlijk al uit 2009 stamt, en de laatste jaren meerdere keren is gewijzigd. Vanwege de Oekraïne-oorlog zijn echter de doelstellingen verder opgehoogd in het REPowerEU-plan van de Commissie. Hierdoor hoeft in 2030 niet 40% van onze energie groen te zijn, zoals sinds 2021 het geval was, maar maar liefst 45%.


 
Bos in Hooghalen

Ook ontbossing op de agenda van de Europarlementariërs

De energiemix is niet het enige groene onderwerp op de agenda van het Europees Parlement. De volksvertegenwoordigers gaan het namelijk ook hebben over de ontbossing en bosbeheersstrategie in de Europese bossen.

Wellicht de belangrijkste maatregel uit de wet is dat bedrijven verplicht worden te zorgen dat hun producten niet uit ontbost of aangetast land komen.


En verder...

Alvast voor in de agenda: woensdag de 14e presenteert Ursula von der Leyen haar jaarlijkse State of the Union voor het Europees Parlement met de Europese plannen voor het komende jaar.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

12 september

Europees Parlement

Plenaire vergadering (o.a. hernieuwbare energie en ontbossing)

14 september

Ursula von der Leyen

State of the Union 2022 in het Europees Parlement

Delen

Terug naar boven