r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Mark Rutte: Nederland kijkt positief naar energieplannen Brussel

donderdag 8 september 2022, 19:02
Mark Rutte bij Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

ROTTERDAM (ANP) - Nederland kijkt positief naar de plannen van de Europese Commissie om de energiecrisis het hoofd te bieden. Dat zegt premier Mark Rutte tijdens het bezoek van commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Eerder zei Rutte al dat het kabinet zonder taboes naar Brussel gaat om over het pakket te onderhandelen.

Onderdeel van de plannen van de Commissie is onder meer het instellen van een prijsplafond voor Russisch gas en een verplichte bezuiniging op elektriciteitsverbruik tijdens piekuren in de EU-landen. Ook wil de Commissie dat de overwinsten van bedrijven die lage kosten hebben voor de opwekking van duurzame elektriciteit aan banden worden gelegd. Energiebedrijven die met fossiele brandstoffen elektriciteit opwekken en van de hoge olie- en gasprijzen profiteren, zouden een solidariteitsheffing moeten betalen.

Energieminister Rob Jetten zei eerder deze week dat het kabinet bereid is steun voor het prijsplafond "in overweging te nemen". Wel waakt het kabinet voor eventuele Russische tegenacties. Niet Jetten zelf, maar staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) gaat vrijdag naar Brussel om te praten over het pakket.

De daadwerkelijke onderhandelingen zullen daar plaatsvinden, benadrukte Rutte. Maar ondanks de "vragen en zorgen" die het kabinet nog heeft, kijkt Nederland positief naar de voorstellen.

Terug naar boven