r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europese Commissie: inreizen vanaf maandag al moeilijker voor Russische toerist

dinsdag 6 september 2022, 16:57
gewijzigd
Russische vlag

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, komen Russische toeristen vanaf maandag al veel moeilijker de Europese Unie binnen. Dan verdwijnen de gunstige visaregels voor Russen. Ook krijgen EU-landen het advies Russische toeristen achteraan te zetten in de vaak al lange wachtrij.

De EU-landen moeten nog wel met de plannen instemmen, maar ze hadden de Commissie zelf om zulke voorstellen gevraagd. Een officieel fiat volgt nog deze week, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Ylva Johansson met grote stelligheid. "Dat betekent dat we maandag al een nieuw gemeenschappelijk visaregime hebben voor Rusland."

Nederland en EU-lidstaten die aan Rusland grenzen, wilden verder gaan en hebben tevergeefs bepleit om Russen geen enkel toeristenvisum meer te verstrekken. In de praktijk krijgen zij de ruimte om bij die situatie in de buurt te komen. Hun vaak al onderbezette consulaten zouden voortaan Russen met een belangrijk of nobel reisdoel, zoals dissidenten, journalisten en studenten, voorrang moeten geven boven plezierreizigers. Bovendien zouden ze veel scherper moeten gaan kijken of visa-aanvragers misschien een gevaar vormen. Door dat alles lijken toeristen niet gauw meer aan de beurt te komen.

Russen die vakantie willen vieren aan de Rivièra of willen winkelen in Milaan verliezen de gunstige visaregeling waarvan ze de afgelopen vijftien jaar profiteerden. Nu de EU die opschort, wordt het aanvragen van een visum tijdrovender, bewerkelijker en met ongeveer 80 euro ruim twee keer zo duur.

Verder accepteert geen enkele EU-lidstaat straks een Russisch paspoort dat is uitgegeven in bezet Oekraïens gebied. Het is voor het eerst dat de EU zo'n maatregel neemt, aldus Johansson.

Ook krijgen EU-landen de mogelijkheid om de honderdduizenden langlopende visa voor Russen nog eens tegen het licht te houden. Terwijl ze onderzoeken of de bezitter een gevaar vormt voor de veiligheid, kunnen ze zo'n visum blokkeren. En ook bij dat onderzoek kunnen ze klaarblijkelijke toeristen weer als laatsten in behandeling nemen.

Terug naar boven