r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: Commissie vol gas bezig met energieplannen voor de winter

woensdag 7 september 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Zonnepanelen
Bron: Brookhaven National Laboratory

Grootse energieplannen uit de Commissie

Vandaag komen de Eurocommissarissen bijeen in de College van Commissarissen. Verwacht wordt dat het plan om een prijsplafond in te voeren voor bedrijven die stroom opwekken uit zon en wind besproken wordt. Vorige week werd al bekend dat de Europese Commissie dit aan het overwegen is. Op deze manier moet de energierekening voor burgers nog een beetje betaalbaar blijven.

Dit prijsplafond moet gezien worden tegen de achtergrond van de uit de pan rijzende energieprijzen in de Europese Unie. Dit probleem werd deze week acuut na de sluiting van Nord Stream 1 door Rusland, maar is al sinds de oorlog in Oekraïne aan de gang.


 
Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

Hoeveel vaccins hebben we nog in Europa?

De Europese ministers van Volksgezondheid zijn voor de tweede dag op rij bijeen in de Tsjechische hoofdstad Praag. De bijeenkomst staat vooral in het teken van de prioriteiten van het Tsjechisch voorzitterschap. Hierbij kan de situatie in Oekraïne natuurlijk niet ontbreken; één van de prioriteiten is de impact van de oorlog op de publieke gezondheid in de EU.

En verder op de agenda: hoe staat het met contracten voor de verkoop van coronavaccins? De ministers sluiten aan bij een overleg met het bestuur van HERA, de Europese Health Emergency Preparedness and Response Authority, en vertegenwoordigers van verschillende producenten van vaccins. Zij spreken over het surplus van vaccins en hoe hier in de toekomst mee om kan worden gegaan.


 
Kajsa Ollongren
Bron: European Commission

De Tweede Kamer is terug

De zomer is zo goed als voorbij en inmiddels is ook de Tweede Kamer terug van reces. De commissie voor Defensie gaat van start met een technische briefing over de Defensienota 2022. In deze nota, genaamd 'Sterker Nederland, veiliger Europa' heeft de minister van Defensie Kajsa Ollongren het beleid voor de Nederlandse krijgsmacht uiteengezet. Een van de doelen? Meer Europese samenwerking.


En verder...

Houdt Frans Timmermans een keynote speech bij het European Energy Forum in Brussel.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

7 september

Europese Commissie

College van Commissarissen, waar waarschijnlijk een prijsplafond voor stroom uit zon en wind wordt besproken

7 september

Raad van de EU (Volksgezondheid)

Informele bijeenkomst over de Tsjechische prioriteiten

7 september, 10:30-11:30

Tweede Kamer (commissie voor Defensie)

Technische briefing over de Defensienota 2022

7 september

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Frans Timmermans geeft een toespraak bij het European Energy Forum

Delen

Terug naar boven