r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie keurt aangepaste vaccins Pfizer en Moderna goed

vrijdag 2 september 2022, 9:10

BRUSSEL (ANP) - De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna die beter zijn toegesneden op nieuwe varianten mogen in de Europese Unie worden toegediend. De Europese Commissie heeft het positieve advies gevolgd dat de Europese toezichthouder donderdag al gaf.

De vaccins kunnen worden ingezet als boosterprik bij iedereen van 12 jaar en ouder. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde donderdag dat de nieuwe middelen, die beter zijn opgewassen tegen de dominante omikronvariant, veilig zijn en goed werken. Veel EU-landen maken zich op voor een nieuwe ronde herhaalprikken om het opflakkeren van de epidemie in het najaar te voorkomen.

Goedkeuring van andere aangepaste vaccins "moet binnenkort volgen", twittert Eurocommissaris Stella Kyriakides (Gezondheid). Die "zullen de bescherming voor onze burgers in de herfst en de winter vergroten". Ze waarschuwt dat de pandemie nog niet achter de rug is.

Voor Nederland de nieuwe prikken inzet, wil het kabinet nog advies van het Outbreak Management Team over vaccinaties (OMT-V). Die deskundigen zouden nog één keer alle onderzoeksresultaten moeten bekijken om te zien of de aangepaste vaccins inderdaad kunnen worden gebruikt.

Pfizer zegt de eerste doses volgende week al aan Nederland te kunnen leveren. Moderna houdt het op "september".

Delen

Terug naar boven