r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie overweegt prijsplafond stroom uit zon en wind

donderdag 1 september 2022, 19:08

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Commissie overweegt stroomproducenten die niet op gas draaien te laten meebetalen aan maatregelen die de energierekening voor burgers betaalbaar moeten houden. Bedrijven die met zonnepanelen, windmolens of kerncentrales elektriciteit opwekken zouden daarbij gebonden zijn aan een prijsplafond, meldt persbureau Reuters op basis van een document van de Europese Commissie.

In het conceptplan van de commissie staat dat de elektriciteitsproducenten het geld dat ze verdienen boven een bepaald maximumbedrag moeten afstaan aan nationale overheden. Die moeten de opbrengsten gebruiken om de energierekeningen van EU-burgers te verlagen. Het document dat Reuters heeft ingezien zou een eerste verkenning zijn van alle opties om de pijn van de sterk gestegen gas- en elektriciteitsprijzen te verzachten.

Als een dergelijk voorstel daadwerkelijk wordt aangenomen, zou dat botsen met zogeheten "mazzelbelastingen" die enkele EU-landen hebben ingevoerd voor energiebedrijven. Zij krijgen te maken met een extra heffing op de grote winsten die ze boeken door de enorme stijging van de gasprijzen die de oorlog in Oekraïne heeft veroorzaakt. Deze extra heffingen, die bijvoorbeeld Spanje heeft ingevoerd, zouden dan ook moeten worden afgeschaft.

In het document zou ook staan dat er maatregelen moeten komen die de vraag naar elektriciteit afremmen. Eerder kwamen EU-landen al overeen dat ze hun gasverbruik deze winter zullen verminderen. Bij alle maatregelen is wel haast geboden, gezien de huidige energiecrisis.

De energieministers van de EU-lidstaten komen 9 september bijeen om te bespreken wat ze kunnen doen tegen de hoge energieprijzen. Vijf dagen later zal Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, haar voorstellen voor noodmaatregelen tegen de energiecrisis uit de doeken doen.

Delen

Terug naar boven