r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Medicijnwaakhond EMA positief over aangepaste coronavaccins

donderdag 1 september 2022, 18:27

AMSTERDAM (ANP) - De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA is positief over de aangepaste coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, die beter zouden moeten beschermen tegen de omikronvariant van het virus. Dat heeft het EMA donderdag bekendgemaakt, na een bijeenkomst van het comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik. De vaccins kunnen worden ingezet als boosterprik bij iedereen van 12 jaar en ouder.

De prik is bedoeld voor mensen die de zogenoemde 'basisserie' al gehad hebben. Dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld al minimaal twee inentingen met het vaccin van Pfizer hebben gehad. Tussen de laatste prik die iemand kreeg en de prik met het aangepaste vaccin moet minimaal drie maanden zitten.

Het comité oordeelt dat de aangepaste vaccins zorgen voor een sterke afweerreactie tegen zowel de oorspronkelijke variant als de omikronvariant van het coronavirus. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die na een boosterprik met de eerdere versies van de vaccins.

De coronavaccins die tot nu toe gebruikt worden, zijn gemaakt op basis van de oorspronkelijke variant van het virus zoals deze een kleine drie jaar geleden opdook. Omdat het virus verschillende keren is gemuteerd, ziet het er nu anders uit.

In Nederland staat voor dit najaar een nieuwe prikronde tegen het coronavirus gepland. Het kabinet wil daar de aangepaste coronavaccins voor inzetten. Mensen die een verhoogd risico lopen om na besmetting in een ziekenhuis te belanden of te overlijden, krijgen voorrang, net als mensen die in de zorg werken. Daarna komen anderen van 12 jaar en ouder aan de beurt. De overheid houdt rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar.

Na het positieve oordeel van het EMA moet de Europese Commissie nog toestemming geven voor toelating van de vaccins tot de Europese markt. Bovendien wil het Nederlandse kabinet nog advies van het Outbreak Management Team over vaccinaties (OMT-V). Die deskundigen zouden nog één keer alle onderzoeksresultaten moeten bekijken om te zien of de aangepaste vaccins inderdaad kunnen worden gebruikt.

Pfizer liet eerder op de dag weten dat het de eerste aangepaste vaccins volgende week al aan Nederland kan leveren. Moderna meldt: "We verwachten in september doses te leveren, na goedkeuring door de Europese Commissie."

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn zogenoemde mRNA-vaccins. Ze bestaan uit minuscule vetbolletjes met een stukje genetische code (mRNA) van het coronavirus. Het lichaam zet dit mRNA om in eiwitten van het virus. Het afweersysteem gaat daarop antistoffen aanmaken. Als iemand vervolgens in aanraking komt met het virus wordt het direct herkend door het lichaam. De aangepaste vaccins bevatten naast genetische informatie over het oorspronkelijke virus ook de genetische code van de omikronvariant.

Het EMA is ook positief over het gebruik van het Novavax-vaccin voor boosterprikken. Dat middel wordt in Nederland nauwelijks toegediend.

Delen

Terug naar boven