r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Inflatie eurozone stijgt naar nieuw record van 9,1 procent

woensdag 31 augustus 2022, 13:23
gewijzigd
eurobiljetten

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in augustus gestegen naar een nieuw recordniveau van 9,1 procent, aangejaagd door de aanhoudend hoge prijzen voor energie en levens- en genotmiddelen. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat. In juli bedroeg de inflatie in de eurozone nog 8,9 procent op jaarbasis.

De inflatie kwam wat hoger uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee op 9 procent gerekend. De sterk stijgende consumentenprijzen zetten de koopkracht van huishoudens onder druk. Daardoor kan de economie schade oplopen omdat consumenten de hand meer op de knip gaan houden om geld te besparen.

Het statistiekbureau in Luxemburg meldt de cijfers via de Europese geharmoniseerde meetmethode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken. Binnen de eurolanden zijn wel grote verschillen te zien. Zo is de inflatie in de Baltische staten erg hoog, met een piek van meer dan 25 procent in Estland. In Frankrijk ligt die het laagst, met 6,5 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zei eerder op de dag dat in Nederland de inflatie in augustus is uitgekomen op 13,6 procent, tegen 11,6 procent in juli. Het CBS publiceert later het maandcijfer over de inflatie volgens zijn eigen rekenmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing.

De almaar oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente nog sterker te verhogen. De ECB kwam vorige maand met een renteverhoging van een half procentpunt, de eerste keer dat de rente omhoog ging sinds 2011. Mogelijk zal de ECB volgende week de rente met driekwart procentpunt verhogen.

Verschillende beleidsmakers van de ECB, waaronder Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, pleiten voor een rentestap van 0,75 procentpunt. De president van de Duitse centrale bank, Joachim Nagel, verklaarde dat de ECB volgende week met een sterke renteverhoging moet komen. "Er is een dringende noodzaak voor de ECB om daadkrachtig op te treden om de inflatie aan te pakken."

Steeds meer economen vrezen dat de economie van de eurozone in een recessie kan belanden door de hoge inflatie. De ECB komt volgende week ook met nieuwe prognoses voor de inflatie en economische groei.

Delen

Terug naar boven