r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

De burger in de kou: wat kan Europa doen?, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 23 september 2022 16:00 - 17:00
plaats Den Haag
locatie Riviervismarkt 5, Nutshuis, Den Haag Toon locatie
organisatie Instituut Clingendael

Staat van de Unie ‘terugblik’

Dit panelgesprek wordt georganiseerd in samenwerking met Europees Parlement in Nederland en de Europese Commissie in Nederland.

Het is de Europese toespraak van het jaar: de Staat van de Unie-toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Op 14 september is het zover, en zal zij het Europees Parlement informeren over de belangrijkste plannen van de Commissie voor het komende jaar. Hoog op de agenda staat het gastekort dat is ontstaan doordat Rusland de levering aan verschillende Europese landen verminderde of zelfs helemaal stopzette. In de REPowerEU-plannen wordt ingezet op andere energiebronnen en leveranciers, maar hoe snel gaat dit? Hoe voorkomen we dat Europese burgers deze winter in de kou komen te zitten en het afschakelen van industrie en extreem hoge energieprijzen niet leiden tot armoede en een economische recessie?

In dit panelgesprek op 23 september bespreken we hoe de toespraak van Ursula von der Leyen is ontvangen, en kijken we naar haar plannen om de energieprijzen niet nog verder te laten stijgen met o.a. Kysia Hekster (EU-correspondent bij de NOS), Tom Berendsen (Europarlementariër CDA) en Louise van Schaik (Hoofd EU & Global Affairs, Instituut Clingendael).

Het gesprek zal worden voorgezeten door Louise van Schaik en Teun Janssen (Academy Fellow, Instituut Clingendael). Na het event is er een borrel van 17:00 - 18:00 uur.

Kijk live mee:


Delen

Inhoud

1.

Instituut Clingendael

Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ is een kennisplatform met als doel kennis en inzicht over internationale betrekkingen te bevorderen en het publiek debat over internationale onderwerpen te stimuleren.

Instituut Clingendael is een denktank en een opleidingsinstituut voor diplomaten. Het Instituut identificeert en analyseert opkomende politieke en sociale ontwikkelingen voor een breed spectrum van doelgroepen door middel van onderzoek, opleidingen en via de platformfunctie. Clingendael adviseert daarnaast overheid, parlement, sociale organisaties en de private sector. Het Instituut verzorgt tevens het maandelijkse online Clingendael Magazine Internationale Spectator.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven