r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hoop op atoomakkoord met Iran na reactie VS op EU-voorstel

woensdag 24 augustus 2022, 20:41
Europa op de wereldbol met sterren van de EU
Bron: © European Union, 2017

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten hebben gereageerd op het laatste voorstel van de Europese Unie om het akkoord dat het nucleaire programma van Iran beperkte nieuw leven in te blazen. De laatste tijd klinken steeds meer geluiden dat een deal binnen handbereik is.

President Joe Biden is vastbesloten een overeenkomst te bereiken om te voorkomen dat Iran kernwapens kan gaan maken, zei de woordvoerder van Bidens Nationale Veiligheidsraad. "We zijn nu dichterbij dan we een paar weken geleden waren, omdat Iran de beslissing heeft genomen concessies te doen, dus dat is een positieve stap voorwaarts. Maar we zijn er nog niet."

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er na een "gedetailleerde beoordeling" een reactie volgt op het antwoord van Washington. Teheran heeft onder meer zijn eis laten vallen dat de VS de Iraanse Revolutionaire Garde van de lijst van terroristische organisaties halen. EU-buitenlandchef Josep Borrell noemde de Iraanse reactie op het voorstel onlangs "redelijk".

De VS zegden de nucleaire deal vier jaar geleden onder toenmalig president Donald Trump op. Teheran voelde zich daardoor niet meer gehouden aan de afspraken en hervatte onder meer de verrijking van uranium tot veel hogere concentraties dan nodig voor het opwekken van energie in nucleaire reactoren. Maar Iran heeft veel te winnen bij verlichting van de economische sancties die de VS hebben opgelegd.

"We gaan er komen, ik heb er vrij veel vertrouwen in", zei de chef van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), Rafael Grossi. Israël, een aartsvijand van Iran, waarschuwt ondertussen vrijwel dagelijks dat een akkoord talrijke negatieve gevolgen zal hebben.

Delen

Terug naar boven