r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU denkt over grootscheeps trainen Oekraïense militairen

maandag 22 augustus 2022, 15:09
President Michel visits Ukraine
Bron: The Council of the European Union

SANTANDER (ANP) - De Europese Unie denkt erover op grote schaal Oekraïense militairen te gaan trainen in naburige EU-landen. De defensieministers van de lidstaten buigen zich volgende week maandag over de plannen, zegt buitenlandchef Josep Borrell.

"Natuurlijk zou dat een grote missie worden", zei Borrell maandag. Hij wijst erop dat de oorlog in Oekraïne voorlopig lijkt voort te duren en er meer nodig is dan de wapens en militaire informatie die westerse bondgenoten van Oekraïne tot dusver vooral leverden. Zo'n grootschalige strijd met zoveel militairen vraagt volgens hem ook een grote trainingsmissie.

Onder meer in het Verenigd Koninkrijk worden al Oekraïense militairen getraind. Nederlandse trainers gaan daar ook assisteren. Veel van de Oekraïners die zijn gemobiliseerd om de Russische invasie af te slaan missen militaire training.

Westerse bondgenoten helpen Oekraïners al langer om te gaan met de westerse wapens die ze krijgen. Zo maakten Duitsland en Nederland Oekraïense militairen vertrouwd met de pantserhouwitsers die ze hebben gestuurd.

Delen

Terug naar boven