r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Premier Estland: geen Russische toeristen meer in Europese Unie

dinsdag 9 augustus 2022, 12:03
Vliegtuig

TALLINN (ANP/RTR) - De premier van Estland wil geen Russische toeristen meer in de Europese Unie als straf voor de bloedige Russische invasie in Oekraïne. Regeringsleidster Kaja Kallas roept op de afgifte van toeristenvisa aan Russen te stoppen.

Een bezoek aan Europa is een voorrecht, geen mensenrecht, benadrukt de premier op Twitter. Ze wijst erop dat het vliegverkeer tussen Rusland en de EU al is stilgelegd. Dat betekent dat Russische toeristen via buurlanden als Estland en Finland reizen en deze landen dus de last dragen, aldus Kallas. Ze vindt het "tijd om het toerisme vanuit Rusland nu te beëindigen."

Onlangs kondigde de Finse regering al aan de visumregels voor mensen uit Rusland te willen aanscherpen. Finland wil de kwestie later deze maand bespreken tijdens een EU-bijeenkomst.

De Finnen of Estland kunnen dergelijke stappen niet alleen nemen. In het hele zogenoemde Schengengebied waarin vrij kan worden gereisd, moeten dezelfde richtlijnen gelden. Finland is nog het enige EU-buurland van Rusland dat toeristenvisa afgeeft aan Russische burgers. Estland, Letland, Litouwen en Polen hebben daar eerder paal en perk aan gesteld.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat het hele Westen ophoudt Russen toe te laten. In een interview met The Washington Post zegt Zelenski dat westerse leiders Russen zouden moeten weigeren als straf voor de Russische aanval op Oekraïne.

Moskou verwerpt de oproep voor een westers inreisverbod voor alle Russen als irrationeel. Europa moet uiteindelijk beslissen of het de rekeningen voor Zelenski's "grillen" wil betalen. Volgens het Kremlin is het onmogelijk om de Russen te isoleren van de rest van de wereld

Terug naar boven