r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Brussel roept Kosovo en Servië op tot hervatting dialoog

maandag 1 augustus 2022, 13:16
Oliver Varhelyi, Ana Brnabic, Josep Borrell
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De EU roept de leiders van Kosovo en Servië op naar Brussel te komen om met elkaar in gesprek te gaan over hun slepende conflict. Brussel kijkt "met grote zorg" naar de opgelopen spanningen in de grensregio, zei de woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell. "Alle betrokkenen moeten rustig blijven om escalatie te voorkomen. Dit is het moment om opnieuw rond de onderhandelingstafel te gaan zitten."

Sinds 2011 faciliteert de EU een vaak onderbroken "open dialoog over alle openliggende kwesties". Die moet leiden tot een juridisch bindende overeenkomst over de normalisering van de betrekkingen tussen Servië en Kosovo. Sinds september 2020 liggen de gesprekken stil.

Lokale Servische bewoners blokkeerden de afgelopen dagen een aantal grensovergangen nadat Kosovo de Serviërs in het noorden van het land vanaf maandag wilde verplichten om Kosovaarse kentekenplaten aan te vragen. Servische soldaten haalde de wegblokkades maandag weg nadat Kosovo aankondigde het besluit uit te stellen tot 1 september. Het aan banden leggen van vrij grensverkeer is volgens de EU-woordvoerder niet de manier om de problemen op te lossen. "Alle open issues moeten via dialoog worden aangepakt", zei hij.

Kosovo werd in 2008 officieel onafhankelijk, na eind jaren 90 een oorlog met Servië te hebben uitgevochten. Het land wordt door een groot aantal landen inclusief Nederland erkend, maar door een aantal EU-landen niet. Kosovo heeft de status van potentiële kandidaat-EU-lidstaat.

Servië werd in 2012 kandidaat-lidstaat van de EU en is sinds januari 2014 in onderhandeling om lid van de Europese Unie te worden.

Terug naar boven