r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Draghi wil alleen bij herstel vertrouwen als premier aanblijven

woensdag 20 juli 2022, 16:19
gewijzigd

ROME (ANP/RTR/DPA/AFP) - Mario Draghi is bereid aan te blijven als premier van Italië, maar alleen als er eenheid is binnen de coalitie en het vertrouwen is hersteld. Hij deelde zijn voorwaarden woensdag in het parlement, waar hij van president Sergio Mattarella moet proberen zijn regering te redden.

Draghi diende vorige week bij Mattarella zijn ontslag in, maar dat werd geweigerd. Hij wilde opstappen omdat de Vijfsterrenbeweging, een coalitiepartner, weigerde deel te nemen aan een vertrouwensstemming over miljarden aan steunmaatregelen. Draghi stelde dat er een vertrouwenspact was gebroken.

"Zijn de partijen en jullie parlementariërs klaar om dit pact te herstellen?", vroeg Draghi in zijn toespraak aan het hogerhuis. Hij voegde eraan toe dat dit is wat de Italiaanse bevolking eist. Burgemeesters, vakbondsleiders en werkgeversorganisaties hebben de oud-president van de Europese Centrale Bank (ECB) massaal opgeroepen om aan te blijven als regeringsleider.

Draghi heeft genoeg steun om zonder de Vijfsterrenbeweging te blijven regeren, maar heeft die optie afgewezen omdat hij aanvankelijk de opdracht kreeg om een coalitie te leiden met partijen uit het hele politieke spectrum. De Vijfsterrenbeweging zei in een reactie op de toespraak dat Draghi de eisen van de partij niet heeft ingewilligd. De rechtse partijen die deel uitmaken van de coalitie, Lega en Forza Italia, zeiden alleen in de regering te willen blijven zonder de Vijfsterrenbeweging, een eis die Draghi eerder heeft uitgesloten.

De premier reageert daar later op. De senatoren houden daarna een vertrouwensstemming. De uitkomst wordt waarschijnlijk aan het begin van de avond bekendgemaakt. Als Draghi besluit dat de regering niet verder kan regeren, zal de president vrijwel zeker vervroegde verkiezingen uitschrijven. Draghi is sinds februari 2021 premier van Italië.

Delen

Terug naar boven